4. marts 2024. KOMMENTAR Af marco damgaard. kommunalbestyrelsesmedlem (A)
Jeg holder af Cecilie's, og synes, at de skal blive i Herlev. Samtidig respekterer jeg den private ejendomsret.
Alle partier i kommunalbestyrelsen har vedtaget en kommuneplan, som giver ejerne af Hørkær 1-5 mulighed for at udvikle deres ejendom til et blandet bolig- og erhvervsområde. Det ligger i vores fælles vision for et nyt, mere rekreativt, beboeligt og levende Marielundskvarter(altså det gamle erhvervskvarter)
Det er et firma ved navn Olav de Linde, som ejer grunden og bygningerne på Hørkær 1-5. Hvilket betyder at Cecilies lejer sig ind hos dem. Lige nu er der her i Herlev en debat om Cecilies skal blive ved med at eksistere, fordi ejeren af grunden ønsker at bygge boliger og der skal derfor behandles et forslag til lokalplan for området på Kommunalbestyrelsesmødet onsdag den 13. marts. Herefter kommer lokalplansforslaget i høring.
Jeg håber virkelig, at Cecilies kommer til at blive liggende, så de kan give os Herlevborgere de gode muligheder for aktivitet og socialt samvær, som de gør i dag. Jeg har personligt brugt deres tilbud sammen med familie og venner en masse gange.
I Socialdemokratiet synes vi, at Cecilies bidrager positivt til Herlev, og at det vil være godt, hvis de kan fortsætte med det. Men vi respekterer også den private ejendomsret, og det ansvar vi som kommunalbestyrelse har inden for gældende lovgivning. Kommunalbestyrelsen hverken kan eller må bestemme, hvem eller hvilke firmaer en privat ejer, lejer sine lokaler ud til. Varetog kommunalbestyrelsesmedlemmer den slags usaglige hensyn til gavn for en enkelt virksomhed vil det være decideret ulovligt og udtryk for magtfordrejning. Det ville svare til at vi i kommunalbestyrelsen besluttede, at min kones virksomhed, som også lejer sig ind i andres ejendom i Marielundskvarteret, skal blive liggende også selvom ejeren vil opsige lejekontrakten. Det må og kan vi selvfølgelig ikke. Vi kan udelukkende varetage saglige hensyn indenfor lovens rammer.
Hvad gør vi så?
Vi har sammen med SF og Enhedslisten fremsat et ændringsforslag med lavere byggehøjder og -tæthed, og står fast på lokalplanens forslag om bevaring af MINIMUM 1300 kvm af de eksisterede bygninger. Det skal de både fordi de har bevaringsværdige træk (shed-tagkonstruktions buede former og eksisterende Thor radiatorfabrik-skilt), og det skal de fordi, vi ønsker, at der stadigvæk skal være publikumsrettede aktiviteter, så som Cecilies i det område. Med en sådan lokalplan vil Cecilies eller tilsvarende virksomhed fortsat kunne drives på stedet, men om det bliver i 1300 kvm eller mere, om det bliver i eksisterende eller delvist nye bygninger vil alene være ejerens beslutning. Præcis som det er i dag.
Uanset stor sympati for Cecilies arbejde, kan kommunalbestyrelsen ikke beslutte, at det skal være Cecilies der skal ligge der nu eller i fremtiden. Det er ene og alene en sag mellem ejer og lejer. Det er det nu og det vil det også være i fremtiden.
Det er altså sådan det er, og det er også sådan det skal være, fordi vi respekterer selvfølgelig den private ejendomsret. Vanvittigt hvis der er nogle andre partier som ikke gør!