Bred aftale om Herlevs udvikling
Herlev udvikler sig, og vi er de seneste ti år blevet stærkere. Både økonomisk og socialt. Udviklingen vil fortsætte de næste 15-20 år, og de rammer vi sætter for udviklingen nu vil være afgørende for det Herlev, mennesker skal leve deres liv i om både 50 og 100 år. Det gælder byens fysiske indretning og økonomien til fremtidens velfærd.
Det er naturligt, at udviklingen af vores by vækker interesse og følelser, blandt borgerne og i det politiske rum. Det er vigtigt, at vi gør os umage for at lytte til borgerne og hinanden, så beslutninger og løsninger bliver bæredygtige og langtidsholdbare. Derfor indkaldte jeg tilbage i marts måned de politiske partier i kommunalbestyrelsen til forhandlinger om den kommende kommuneplan. Og jeg er glad for, at alle partier tog positivt imod invitationen.
Efter måneder med møder og forhandlinger, hvor alle har bidraget til at finde de rigtige kompromiser, har vi nu en aftale om rammerne for byens udvikling, som alle partier står bag. Vi kan som socialdemokrater være tilfredse med og stolte af, at alle partier er glade for aftalen og udlægger den som en sejr. En aftale, hvor alle oplever, de har vundet, er politik, når det er bedst.
Tre vigtige nedslag i aftalen:
- For det første er vi enige om, at udviklingen i erhvervskvarteret skal tage afsæt i en ramme for bebyggelsesprocenter på 150 pct. og byggehøjder på fem etager. Afvigelser fra dette skal begrundes i fx hensyn til arkitektur, bæredygtighed, grønne rekreative byrum, fællesskabshensyn, samt opførelse af kommunale institutioner eller idrætsfaciliteter. Det skal sikre smukke og harmoniske boligområder. Derudover har vi aftalt en rækkefølgeplan for erhvervskvarteret, der løber frem til efter 2040, hvor den sidste del af kvarteret kan være lokalplanlagt. Det skal sikre, at et sammenhængende kvarter med Vasekær som bygade gøres færdig først. Yderligere har vi aftalt, at gå tættere på arkitektur, materialevalg og samlet udtryk i lokalplanlægningen, så vi ikke ser boligområder, der adskiller sig væsentligt fra de konkrete planer, der er drøftet og vedtaget af kommunalbestyrelsen.
- For det andet er vi enige om, at kommuneplanen ikke ændres for området omkring Herlev Hallerne. Hvis analysesamarbejdet med PensionDanmark efter inddragelse af borgere og foreninger fører til beslutningen om udvikle idrætsfaciliteterne via salg af byggeretten på en afgrænset del arealet, vil der skulle udarbejdes kommuneplantillæg og lokalplan, begge med yderligere inddragelse og høring af borgerne. Ingen partier har taget stilling til mulighederne for udvikling forud for analysen. For tennisbanerne gøres det i aftalen klart, at kun et ønske fra tennisklubben om at samle sine aktiviteter ved Skinderskovhallen, kan gøre et begrænset rækkehusbyggeri på maksimalt to etager muligt for at finansiere flytningen.
- For det tredje er vi enige om, at begynde en proces med at udpege enkelte bygninger med betydning for Herlevs historie og identitet som bevaringsværdige. Det ligger allerede i forslaget for nogle ejendomme i erhvervskvarteret, mens den politiske aftale sætter fokus på bymidte og bygade ved at pege på blandt andet Herløv Kro og Hjulmandens Hus som bevaringsværdige.
Betyder den nye politiske aftale, at alle partier fremover vil være enige om al udvikling? Nej, men det betyder, at vi er blevet enige om vigtige grundprincipper, der sætter ramme og retning for byens udvikling. Det er nyt og vigtigt.
Jeg er stolt af at stå i spidsen for en socialdemokratisk gruppe, der også i denne sag har haft fokus på det brede samarbejde og det gode resultat. På den måde gavner vi Herlev bedst.
Med venlig hilsen
Thomas Gyldal Petersen, borgmester